Rijden in multi-tractie

Z21 App v2018

Voor het uitbeelden van rijden in multi-tractie, gebruiken veel modelspoorders een dummy-locomotief als tweede “trekkracht”. Verschillende merken leveren hier ook materiaal voor aan. Vooral Roco kent een lange geschiedenis in de productie van dummy-locomotieven. In feite een casco zonder aandrijving. Een voorbeeld is de set Roco 62749 met de locomotieven 200 031-9 en 200 026-9.
Het is natuurlijk ook mogelijk om een oudere locomotief, waarvan de motor gesneuveld en verwijderd is, te gebruiken als extra “trekkracht”.

Maar het rijden in multi-tractie met twee locomotieven, beide voorzien van een digitale decoder is in Z21 gelukkig een fluitje van een cent.
Men dient wel de locomotieven eerst op elkaar af te stemmen.

Ik heb voor deze handleiding twee locomotieven van de serie V 36 van de Deutsche Bundesbahn aan elkaar gekoppeld. Allereerst heb ik gecontroleerd of het optrekken, rijden en afremmen op elkaar waren afgestemd. Er bleken veel verschillen te bestaan tussen de Fleischmann DCC-Sound-Decoder en de Roco DCC-Decoder. 
In onderstaande tabel zie je de oorspronkelijke CV-waarden en de nieuwe instellingen.
De wijzigingen werden overigens aangebracht met de Fleischmann Profi-Boss.

Instellingen CV-waarden:

  Fleischmann 412683; Roco 41268
  V 36 111 V 36 109
  Fleischmann Sound Decoder Roco DCC Decoder
Opstreksnelheid was 14 nu 4 was 56 nu 10
Afremvertraging  14 was 14 nu 10
Minimale snelheid 4 4
Gemiddelde snelheid was 1 nu 0 0
Maximale snelheid 42 was 168 nu 12

Het toevoegen van de locomotieven in multi-tractie geschiedt bij de Z21 niet als locomotief, maar als nieuwe trein. De trein krijgt een eigen naam, logo en bevat de twee of meer locomotieven die je in multi-verband wilt laten rijden.

Op de eerste afbeelding zie je het scherm waar je de ‘trein’ van een naam kan voorzien, eventueel indelen in een categorie en een logo toekennen. In dit voorbeeld heb ik gekozen voor V 36 Multi. In de derde, meest rechtse kolom, staan de locomotieven die je aan de trein kan toevoegen. In de tweede afbeelding heb ik de V 36 109 en V 36 111 toegevoegd aan de trein “V 36 Multi”.

Wanneer V 36 Multi actief is, hoeven de onderliggende locomotieven niet geactiveerd te zijn. De verschillende digitale functies kunnen per locomotief worden aan- en uitgezet. Alleen de rijrichting en snelheid worden tegelijkertijd voor beide locomotieven beïnvloed.

Lees verder op De digitale booster