Oude modelbaan 1986

De N-schaal met Fleischmann Piccolo.
In de loop van 1986 verhuisde de hobbykamer vanaf de achterzijde naar de voorzijde van de woning. Deze ruimte was helaas een stuk kleiner (316 x 293 cm) en was het voor de hand liggend om over te stappen naar een kleinere schaal.

Fleischmann Piccolo, maar ook Minitrix, Roco-N en Arnold, deden hun intrede. Het was wel even wennen. De kleine schaal had zo zijn voordelen; lange goederentreinen en een complete TEE waren eenvoudig na te bootsen. Maar de kleine schaal had ook zijn nadelen; de locomotieven waren heel stofgevoelig en menig treintje stond dan ook stil. Uiteraard op een plaats waar ik bijna niet bij kon komen. Vandaar ook de horizontaal doorgesneden bergen op de modelbaan. De toppen konden eenvoudig worden opgetild om het ongelukkige treintje weer op gang te helpen.

Op de modelbaan maakte ik gebruik van Fleischmann Piccolo rails met bedding, terwijl in de schaduwstations rails van Minitrix lag. Het rollende materieel kwam voornamelijk van Fleischmann; ondermeer de NS 1600, de DB 212, DB 614, maar ook de NS P8. Van Minitrix had ik twee exemplaren van de DB serie 111. Deze reden formidabel. Van Roco bezat ik een 218, maar deze reed beduidend langzamer dan het overige materieel en dit bracht mij nog al eens in benarde posities. Treinongelukken in schaal 1:160!

Het sporenplan toont duidelijk het twee-sporig hoofdtracé, het station met de diverse spooraansluitingen en het bergbaantje. Het bergbaantje was voorzien van een pendelautomaat. Het schaduwstation werd bediend door de treinen zelf middels reed-switches en magneetjes.
Het zichtbare gedeelte was voorzien van bovenleiding met een gummidraad (Arnold). Van een afstand was nauwelijks te zien, dat er maar een enkele draad aanwezig was. De pantografen waren allemaal gefixeerd op een vaste hoogte, net onder de draad. 
Op het stationsgebouw na, waren alle huizen, bedrijfspanden (o.a. brandweerkazerne, autodealer en auto-importeur) en de locomotievenloods zelf gebouwd van karton en kunststofplaatjes.

Sorry voor de kwaliteit van de foto’s. Mijn Kodak cameraatje kon er niet meer van maken.

modelbaan-1986-01 modelbaan-1986-02
Overzicht linker gedeelte van de ‘L’. Het middenstuk met auto-overslag en -dealer (zelfbouw).
modelbaan-1986-03 modelbaan-1986-04
Overzicht rechter gedeelte van de ‘L’. Het station met Nederlandse Inter-City.
modelbaan-1986-05 modelbaan-1986-06
Twee 111’en van Minitrix. Fleischmann Piccollo 1600.
modelbaan-1986-07 modelbaan-1986-08
Militaire colonne ‘ontspoord’. Sfeerplaatje: crème/rode rijtuigjes met NS-embleem (!)
modelbaan-1986-09
Al met al heb ik veel plezier beleefd aan deze kleine schaal, maar toen ik een jaar later oog in oog kwam te staan met de Fleischmann P8 in de schaal HO, was ik meteen verkocht! Binnen korte tijd was ik weer omgeschakeld naar de schaal 1:87. Met N-materieel werd ingeruild voor HO-materieel. De modelbaan zelf, houtconstructie, rails en bebouwing, kon in zijn geheel worden verkocht. Dat scheelde weer afbreken voor mij, maar vooral ontwerpen en bouwen voor de nieuwe eigenaar.