Oude modelbaan 1981

Een voorzichtig begin, De eerste modelbaan die ik na mijn trouwdag heb gebouwd was voornamelijk ge├źnt op de Nederlandse Spoorwegen. Veel tweedehands materieel, dus werd er flink gerommeld met logo’s. Veel Duits materieel had ineens een Nederlands voorkomen. Het eerder genoemde sikje werd vooral ingezet voor het verplaatsen van PTT-Postwagens, terwijl de Lima 1600 met Fleischmann rijtuigen (Silberlinge) de reizigerstreinen voor zijn rekening nam. Van een kameraad had ik nog een Fleischmann stoomlocomotief van de serie 24 en enkele groene rangeerlocomotiefjes overgenomen. De 24’er reed, voorzien van een NS-logo (wie bedenkt zo iets), voornamelijk voor de goederentreinen.

De modelbaan (350 x 115 xm) was eenvoudig van opzet; een rondlopende dubbele hoofdlijn, met een aftakking waardoor de treinen van de binnenste lijn naar de buitenste sporen werden geleid. Daarna kon de trein de helling berijden naar het station. Het station zelf was een kopstation, dus was er veel rangeerwerk nodig om de treinen weer te laten vertrekken.

Opmerkelijk detail; deze eerste modelbaan stond op wielen en was van alle kanten dus eenvoudig bereikbaar. Pas in 2014 zou ik weer een modelbaan op wielen bouwen!
Sorry voor de kwaliteit van de foto’s. Mijn Kodak cameraatje kon er destijds niet meer van maken.

 

Modelbaan 1981 01 Modelbaan 1981 02
De NS 1600 rijdt met een stam “Silberlingen” het station binnen. De NS 1600 glijdt langs het perron.
Modelbaan 1981 03 Modelbaan 1981 04
Beladen militair materieel met NS stoomlok serie 24 (?) Overzicht sporenplan voor het station.

Modelbaan 1981 05

Sporenplan van het stationsgebied.

Modelbaan 1981 06

Sporenplan van het paradebaanvak en keerlus.