De lokadressen

Elke groeiende modeltreinverzameling kent hetzelfde probleem; welke locomotief staat er nu op de baan, welke in de vitrine of in de werkplaats? We kennen onze digitale trekpaarden een uniek adres toe, maar weten daar niet altijd waar de locomotief zich fysiek bevindt. De diverse computerprogramma’s vertellen wel welke nummers zich op de modelbaan bevinden, maar zien de locomotieven die extern staan, uiteraard niet.

De huidige modelbaan wordt bestuurd via de Fleischmann’s Z21 en twee tablets, aangevuld met enkele Profi-Boss’es (in slave-modus). In mijn uitleg over de werking van de Z21-mobile app, leg ik uit welke kleuren ik heb toegekend aan welk soort materieel. Op die manier weet ik welke locomotieven of treinstellen meteen kunnen worden aangestuurd. Materieel wat niet zichtbaar is in de app staat op inactief.

Om een snel overzicht te hebben welke locomotieven zich op de modelbaan bevinden, wordt gebruik gemaakt ID-kaartjes per locomotief, treinstel of rijtuig. Deze ID-kaartjes staan op een richel aan de voorzijde van de modelbaan. Ook bij het locomotievendepot is zo zichtbaar, welk materieel in het depot is gestald.

Bij invoering en programmeren in het Z21, gebruik ik de baknummers in plaats van afbeeldingen of icons. De baknummers zijn ook nog onderverdeeld in groepen met een eigen kleur:

  • Tenderlocomotieven: zwarte tekst op een witte achtergrond.
  • Sleeptenderlocomotieven: witte tekst op een zwarte achtergrond.
  • Diesellocomotieven: zwarte tekst op een oranje achtergrond.
  • Elektrische locomotieven: witte tekst op een blauwe achtergrond.
  • Treinstellen: witte tekst op een rode achtergrond.
  • Rijtuigen: witte tekst op een groene achtergrond.

De locomotieven of treinstellen, voorzien van een DCC-Sound-Decoder, hebben een gele achtergrond bij het lok-adres.

Overzicht lokadressen 01

De A4-overzichten met lokadressen, baknummers, omschrijving, merk en uitvoering DCC-Decoder, digitale functies, CV-adresseringen en een afbeelding van de locomotief of treinstel.

Overzicht lokadressen 02

Hierboven enkele voorbeelden van de ID-kaartjes in circa 75% van de originele grootte.