Lux railreinigingset

Lux Railreinigingsset-01Het grootste probleem voor de modelspoorbaan is stof en vervuiling van de spoorstaven. In het verleden heb ik al vele verschillende ‘oplossingen’ geprobeerd, van railgum tot de Woodland Scenics Railtracker. Deze laatste heeft een staaf met borstel, maar die bijna altijd ‘net te kort’ is om de rails in het schaduwstation of tunnels goed schoon te maken.

H0-Railstofzuiger.
De Lux-railstofzuiger wordt door middel van de rijspanning van stroom voorzien en kan door elke locomotief getrokken of geduwd worden. De ventilator wordt door een hoog toeren Faulhaber motor aangedreven. De ventilator geeft reeds bij geringe rijspanning al de volle zuigkracht. Door de geïntegreerde spanningsregeling is de inzetbaarheid van de standaardwagon zowel op conventionele als op digitale banen mogelijk.

H0-Rail en Bovenleiding slijpwagon.
Het hart van de rail- en bovenleidings-slijpwagen is de radiaal werkende slijp- en polijsttechniek met de hoog toeren Faulhaber motor. De ronde kunststof polijstborstel kan door een stelschroef z├│ worden ingesteld dat hij op de juiste wijze slijpt of polijst. De stroomvoorziening vindt plaats via het ingebouwde accupakket, welke via de ingebouwde elektronica, met behulp van de baanspanning bijgeladen wordt.
Bij onvoldoende stroomtoevoer via de wielen, veroorzaakt door vervuilde rails, zorgt een ingebouwd accupakket ervoor dat het slijpen niet onderbroken wordt. Daardoor zijn ook sterk vervuilde rails goed te reinigen. Het aandrijfblok met slijpborstels kan worden omgebouwd, dan is deze wagon te gebruiken als rijdraadreiniger. Een spiraalveer zorgt voor de instelbare druk tegen de rijdraad.

Beide wagens zijn voorzien van een kortkoppelingsmechaniek, NEM-koppelingsopnameschacht en automatische systeemherkenning voor digitaal en analoog. De wagens zijn voorzien van sensortechniek waardoor de stofzuiger of borstel automatisch inschakelt zodra de wagen in beweging komt en stopt als de wagen in het schaduwstation of voor een sein tot stilstand komt.

Voorbeeld treinsamenstelling Lux-railreinigingset 9631 met Fleischmann 4230
Lux Railreinigingsset-02

logo-lux    icon-logo-dbzw